söndag 8 november 2015

Besök på Tunnbrödsässa och i Vävstugan i Åsele

Igår deltog jag på landets första Tunnbrödsmässa i Åsele i Västerbotten. Det var en otippad men rolig mässa med olika aktiviteter som har anknytning till Tunnbröd. D.v.s tunnbröd i den vidgade betydelsen som de flesta har på det bröd som bakas och bakats i länets bagarstugor. Det kan vara både hårt eller mjukt, och bakat med en mängd olika ingredienser.
Bröd från Lomsjö
I Norsjö- och Skellefteområdet betyder dock tunnbröd ett hårt tunt bröd bakat på mestadels kornmjöl och utan jäst. Det är länge sen jag testade att baka detta bröd, som är en liten utmaning ifall det innehåller endast kornmjöl. Det blir svagt eftersom kornmjölet inte har samma bakegenskaper som exempelvis vetemjöl. Oftast blandar man hälften av varje mjölsort. Hemma på Höglunda brukade vi blanda kokt pressad potatis i en del av degen kvällen innan vi skulle baka.

Mitt bidrag till mässan var dock inte tunnbröd utan förkläden, "hilkor"  och tygväskor med anmödrarnas brödrecept.

Där fanns också redskap för brödbakning och en man som marknadsförde sin kunskap om hur man murar en bakugn. Och förstås boken "Brödkult i Västerbotten", som såldes som smör. Mer om boken kan du läsa i Båtbyggarhustruns blogg.
 På tal om smör , så var Västerbottens museum på plats också, med aktiviteter för barn, som kunde kärna smör och trycka med schabloner på hilkor ( =  dialektalt för sjaletter)
Initiativtagare till mässan var Gunilla Andersson från Åsele, som också är en av de 50-talet bagare som medverkar i boken med recept från Västerbottens 15 kommuner. Hon hade gjort små goda rullar av sitt tunnbröd med olika fyllningar som vi kunde njuta av för en billig penning. 

Besöket i på Tunnbrödsmässan var också ett erbjudande till Västerbottensvävarnas medlemmar att ta del av, och efteråt besöka Åsele Vävstuga. Vi blev inte många som tog chansen. Kanske avskräckte det dimmiga och regniga vädret. Men vi som kom, blev varmt mottagna av tre damer från Vävstugeföreningen- Vanja , Majlis och Barbro - som stolta visade sin ljusa och trevliga lokal och en mängd vävar som vävts i de 10 vävstolar de förfogar över.
Storsjal till Åseledräkten
Tyvärr tog batteriet slut i min mobil/kamera, så jag kan inte visa så många exempel, Men ta gärna en titt på deras Facebooksida ifall ni vill se fler bilder. 
De hade sina vävprover fint monterade i ramar av åldrat trä....
...och en fin skylt på dörren.